This thesis examines the impact of the intestinal microbiome on immune tolerance induction. Specific pathogen-free and gnotobiotic mice colonized with different microbial consortia (strains of the Altered Schaedler flora and Oligo-Mouse-Microbiota 12) were analyzed for frequencies of immune cells and metabolite compositions in their intestines. An enhanced susceptibility to food allergy depending on the microbial status was tested. A novel IgG antibody specific for the alpha-Gal epitope was developed to examine alpha-Gal expression by bacteria relevant in red meat allergy.
Die Arbeit untersucht den Einfluss des intestinalen Mikrobioms auf die Toleranzentstehung des Immunsystems. Spezifisch pathogenfreie und gnotobiotische Mäuse (besiedelt mit Stämmen der Altered-Schaedler-Flora oder Oligo-Mouse-Microbiota 12) wurden hinsichtlich der Frequenz von Immunzellen und Metabolite im Darm untersucht. Eine erhöhte Suszeptibilität für Lebensmittelallergien abhängig von der Komposition des Mikrobioms wurde getestet. Ein neuer Antikörper gegen das Alpha-Gal-Epitop wurde entwickelt, um die Expression von Alpha-Gal in Bakterien zu evaluieren.