Quantification of manganous ions in wine by NMR relaxometry.
Talanta 209:120561 (2020)
Proton relaxation in model and real wines is investigated for the first time by fast field cycling NMR relaxometry. The relaxation mechanism unambiguously originates form proton interaction with paramagnetic ions naturally present in wines. Profiles of a white Chardonnay wine from Burgundy, a red Medoc, and model wines are well reproduced by Solomon-Bloembergen-Morgan equations. Relaxation is primarily governed by interactions with Mn2+. A straightforward model-independent quantification of the manganese ion concentration (down to few tens of mu g/L) is proposed.
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Publikationstyp
Artikel: Journalartikel
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Wissenschaftlicher Artikel
Typ der Hochschulschrift
Herausgeber
Schlagwörter
Ffc Nmr Relaxometry ; Chardonnay Wine ; Paramagnetic Ions ; Manganese; Field-cycling Nmr; Magnetic-relaxation Dispersion; Proton Relaxation; Contrast Agents; Geographical Origin; Paramagnetic-ions; Aqueous-solutions; Trace-elements; H-1 Nmrd; Icp-ms
Keywords plus
Sprache
englisch
Veröffentlichungsjahr
2020
Prepublished im Jahr
2019
HGF-Berichtsjahr
2019
ISSN (print) / ISBN
0039-9140
e-ISSN
0039-9140
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Bandtitel
Konferenztitel
Konferzenzdatum
Konferenzort
Konferenzband
Quellenangaben
Band: 209,
Heft: ,
Seiten: ,
Artikelnummer: 120561
Supplement: ,
Reihe
Verlag
Elsevier
Verlagsort
Radarweg 29, 1043 Nx Amsterdam, Netherlands
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Priorität
Begutachtungsstatus
Peer reviewed
POF Topic(s)
30202 - Environmental Health
Forschungsfeld(er)
Environmental Sciences
PSP-Element(e)
G-504800-002
G-504800-001
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Copyright
Erfassungsdatum
2019-12-20